Taoistične dihalne vaje

Glede na vloženi trud in glede na kontinuiteto, ki jo omogoča, bo Dolgoživo Dihanje (D. D.) prineslo večji upliv na prihajajočo zdravstveno krizo kot katerikoli drugi dejavnik.
D. D. sva razvila jaz in moj učitelj iz Pekinga, Taoistični mojster Liu Je Heh. Skupaj sva dolgo delalala na tem projektu, tako da imajo lahko  sedaj zahodnjaki od njega iste koristi kot so jih imeli Kitajci, ne da bi jim bilo treba se ubadati z vprašanjem, kako prebroditi težave, ki jih povzroča kulturna razlika.
D. D. je osnovano na načinu dihanja dojenčkov. Pri dihanju dojenčkov zgleda kot da se celo telo napihuje kot balon, trebuh se dviga in pada, ko polno in globoko dihajo in sklepi se odpirajo in zapirajo. Podobno lahko z dihanjem spodbujamo dolgoživost tekom celotnega življenja.
Ta način dihanja pomaga pri sprostitvi v vseh situacijah, tako da ne boste koristili le svojemu telesu, ampak boste pomagali svojim čustvom ter splošnemu počutju. Ko se znajdete v situacijah/okoliščinah, ko ste napeti, potem pri vsakem vdihu ne samo da je koristno da nadaljujete z dihanjem in ne zadržujeze dihanja, temveč se morate z vsakim izdihom sprostiti in dovoliti svojim živcem, da se razbremenijo. To bo omogočilo vašemu življenju polnejšo čustvenost in lažje premagovanje stresa.
D.D. ima dva smotra: eden je v smislu dolgoživosti in drugi v smislu dihanja samega. Iz gledišča dolgoživosti obstaja zelo stara misel, da je dolžina življenja določena z številom vdihov in izdihov. Počasneje ko dihate, dalje boste verjetno živeli. Vsaj to se lahko reče, da počasneje, ko izvajate vaše dihanje, ne samo, da bo vaše dihanje globlje in bo povzročalo ugodnosti, ki jih dihanje lahko naredi za vas, temveč bo tudi pomirilo vaš um. Na splošno velja, da manj ko se obremenjujete manj se izrabljate in lažje se uprete stresu. Tako, toliko iz perspektive dolgoživosti, ker bolj ko smo podvrženi stresu, večja je verjetnost izrabe.
Druga plat D.D. je dihanje samo. Tukaj je najpomembnejše, da vaše celotno telo: vsi vaši notranji organi, vsa hrbtenična vretenca, v glavnem da vse fiziološke funkcije, ki jih dihanje lahko nudi, tudi dobite. Večina dihalnih tehnik/oblik ne povečuje dramatično krvno cirkulacijo. D.D. vam to omogoča. Poleg tega vam bo omogočilo, da se počasi zaveste katere stvari v vašem telesu so otrdele in napete ali pa mogoče ne funkcionirajo tako kot bi morale. Namreč ko začutimo področja v našem telesu, ki so otrdela in se ne premikajo, to ponavadi pomeni, da je nekaj narobe v našem telesu: kri se nekje ne pretaka, kot je potrebno, pojavijo se problemi v mišicah ali vezivnem tkivu ali pa nekaj ni v pravilnem sorazmerju. Enostavno rečeno: biti sposoben ugotoviti, kje je telo trdo in ga narediti mehkejšega nam pomaga se znebiti teh nevšečnosti. V Tradicionalni Kitajski Medicini obstaja zelo, zelo enostavna misel/načelo: ko so stvari zdrave in mlade so mehke, kot n.pr.: zelena travna bilka, mlad kužek, dojenček. Ko pa se začnemo starati, ko se približujemo smrti, se zgodi, da telesa otrdijo, zgubijo fleksibilnost in postanejo krhka kot suha veja, ki se zlahka zlomi ali suha trava ali star pes. Dejstvo je, da v katerikolim obdobju življenja se nahajamo, mehkejše ko smo sposobni narediti naše notranje organe in kite, več užitka bomo sposobni imeti z našim telesom in to je eden od namenov D. D.. Radost bivanja v človeškem telesu se tako z D. D. poveča.
Druga plat D. D. pa je, da se znebite stresa, tako da boste trajali dlje in se ne boste tako hitro izrabili, medtem ko desetleja vašega življenja tečejo mimo.

D. D. vas uči kako si lahko povečate plučno kapaciteto, umirite vaš živčni sistem ter ojačate vaše notranje organe z vsaki dihom.

Bruce Frantzis

 

 

Ena stvar, ki jo vsi moramo početi v življenu, je dihanje. Nehate lahko skoraj vse v življenju, toda če prenehate z dihanjem in črpanjem krvi je vsega konec. Obstaja veliko dihalnih sistemov in dihalnih metod. Jogijske metode so precej dobro poznane, obstajajo tudi tehnike globokega dihanja v večini zahodnih atletskih disciplinah. Taoistično dihanje pa je od vseh metod edinstveno in Taoisti so edina grupa, kakor jaz vem, ki ga izvaja. Če si pogledate v anatomskem priročniku človeški trup, opazite da je pod plastjo kože in mišic obilica notranjih organov. Ena od najpomembnejših funkcij, gledano z stališča zdravja in stresa, je da omogoča nepretrgano in močno gibanje notranjih organov. V anatomskem modelu človeškega trupa se lahko vidi, da zmanjšano gibanje notranjih organov zmanjša krvno cirkulacijo v teh organih. To z časom povzroča probleme. Ko govorimo o dihanju, seveda mislimo na dihanje skozi nos. Z vadbo se pljučna kapaciteta poveča in s tem količina kisika. Gledano iz Taoistične točke gledanja, je to najmanj pomembna zadeva. Glavni cilj je polno oživljanje notranjosti telesa, prebujanje živčnega sistema ter oživljanja notranjih organov. Ko vadba D. D. dovolj napreduje, tvori osnovno vadbo pri vseh Taoističnih veščinah od Tai Čija in Či Gunga do Meditacije, ker ne glede na to katero veščino izvajate morate zraven nadaljevati z dihanjem. Namen D. D. je, da vam omogoči sprostitev telesa, živcev in čustev. Ta metoda za odpravljane stresa je prestala test časa. Zelo pomembno je, da ko se znajdete v napeti situaciji, da ne samo, da nadaljujete z  dihanjem in da ne zadržujete dih, ampak da se sprostite in se znebite napetosti in da dovolite, da postanejo vaša čustva mirnejša in lažje obvladljiva.

Obstaja še mnogo drugih koristi od D. D.. Te so dosegljive ljudem ne glede na njihovo starost in fizično kondicijo.

Treba se je zavedati, da med procesom učenja kako dihati in kako spraviti vse v notranjosti telesa: vsa prebavila, vse notranje organe, v gibanje, bo prej ali slej prišlo do globokega premika v centralnem živčnem sistemu. Vaš živčni sistem je možno oblikovati, lahko se navadi na stanje stalnega stresa. Lahko pa se tudi navadi/priuči, da je normalno stanje stalna sproščenost. In alfa in omega Taoističnega dihanja, njegov osnovni smoter, je da se živčni sistem ponovno sam sebe strenira, da je sproščen. Enostavno rečeno je stres le druga beseda za napetost. Če realistično pogledate, kaj se dogaja, ko je nekdo pod stresom, gre za čiste odzive organizma na napetost.

Bruce Frantzis

 

 

 

 

 

 

 

 

Za več informacij obiščite:

Taoist Breathing

 

http://www.circlewalking.com/