Taoistična (Lao Tzejeva) Vodna meditacija

Raztapljanje


Središčna in najbolj bistvena vadba vodne metode je »raztapljanje« ali osvoboditi vezano energijo v vašem telesu tako da vam je omogočeno združenje z Taom in ga prepoznati in opazovati.
Taoisti verjamejo, da ker prebivate na tem planetu in ste telesno bitje, se morate v celoti soočiti z telesnostjo – namreč vašo sposobnostjo da čutite in da se popolnoma zavedate katerikolih občutkov znotraj vašega telesa. Tako začnete vodno metodo meditacije v Taoismu z urjenjem vašega uma da se polno osredotočite na občutke energije v vašem telesu in na zavestno zavedanje. Pripravljalneali uvodne vaje vas pripravijo za vhod na to področje. Na naslednji srednji stopnji raztapljanja sedirektno soočite z njo.
Ko začnete z procesom čutenja globoko v vas, pogosto naletite na področja z zamrznjeno energijo; na nek način, so vaše telo, či, čustva, in tako dalje, koagulirali, in s tem zaprli kanale in točke skozi katere se energija pretaka v vašem telesu. Vsa energija znotraj človeškega bitja kadar je svobodna (neblokirana) je kakor reka. Zaradi nepreštevnih pogojev in okoliščin pa pogosto ne ohranjamo prosto tekočih energij,ki so prisotne pri rojstvu. Kondezirane in blokirane energije zavzamejo določeno obliko, ki je prepoznavna. Namesto prosto tekoče vode imamo opraviti z zajezeno stagnirano, smrdečo vodo kot pri mlaki.Te kondenzirane energijske oblike blokirajo normalen tok Čija v vaših energijskih telesih, in take blokade lahko potem povzročijo bolezen, nefunkcionalnost ali kako drugo poslabšanje. To je razlog da se či gung ( ali delo na energijah) skoraj vedno začne z tehnikami za raztapljanje blokirane energije in njeno usmerjanje izven telesa.
Dve vrsti raztapljanja
V bistvu obstajata dva pristopa za uporabo vašega uma ali zavedanja za osvobajanje blokirane/ujete energije v vašem telesu:
1.) qigong zunanje raztapljanje, ki se lahko izvaja z pripravljalnimi in z vajami na srednji/vmesni stopnji ter z
2.) notranjim raztapljanjem Taoistčne meditacije, ki se začne na srednjem/vmesnem nivoju.
Proces raztapljanja na pripravljalnem nivoju se lahko izvaja stoje ali sede.
Smoter raztapljanja je osvobajanje katerikoli energije, ki se je koagulirala v določeno obliko – da to energijo naredimo nevtralno in brez razmejitev. Kar sledi je kratka uvodna predstavitev dveh procesov raztapljanja. Obe metodi se uzvajata tako da dovolimo naši zavesti, da skenira/preleti naše telo od zgoraj proti tlom (navzdol), od tal do vrha (navzgor) ali v katerikoli drugi smeri/načinu. Tukaj se izrecno ukvarjamo z padajočo smerjo. Vadba z padajočim tokom energije na začetku je potrebna pazljivost/ varovalka, ki vas varno pripravi na soočenje z dvigajočimi tokovi in drugimi smermi pretoka ne da bi pri tem poškodovali centralni živčni sistem.

 

 

,

 

Ne glede na svojo starost, je vodna taoistična meditacija lahko zelo uporabna v dobi računalnikov. Pomaga nam lahko pri razrešitvi osnovnih duhovnih vprašanj:

 

* Zakaj sem tukaj?

 

* Kaj je narava duhovnosti?

 

* Kako se lahko rešim privzgojenih vzorcev obnašanja iz otroštva in postanem emocionalno in duhovno zrel(a)?

 

* Kako lahko razrešim moje duhovne, psihične in čustvene bolčeine ?

 

* Kako se sprijazniti s svojo smrtjo in umiranjem?

 

* Kako odstranim bloke, ki mi preprečujejo sprejeti spremembe?

 

* Kako sprejeti sebe kot cenjeno osebo vredno samospoštovanja?

* Kako se naučiti živeti uravnovešeno življenje, ki me osebno zadovoljuje in v harmoniji z mojo okolico?

 

Osnove Taoistične Meditacije:

 

Meditacija za zimski solsticij

Spoprijemanje z Covid-19 pandemijo meditacija:

 

 

O pravilni drži:

 

 

Več informacij na:


 

Taoistična meditacija: Razvijanje Prisotnosti/Pozornosti in Skeniranje Telesa

 

Seksualna Taoistična meditacija


Ko se ljudje ljubijo, se či v njihovih telesih poveča in naraste kar sam od sebe. Počutimo se bolj živi, kreativni in vibrantni, ko postane či izdatnejši in se pojača. Kri in druge tekočine se pretakajo močneje, kar čutimo kot prekrvavitev, rdečico in občutek ščemenja. Za mnoge, je sprostitev, ki sledi orgazmu enaka tisti, ko se počutimo najbolj sproščeni in ko mentalno/intelektualno in negativno čustveno blebetanje preneha. Polno čutimo trenutno dogajanje.
Taoisti ne zgubljajo časa z kulturnimi, moralnimi in religioznimi navlakami, ki so navadno na zahodu povezana z seksom. Bolj jih zanima energetska motiviranost in kot take, so bile Taoistične prakse  dizajnirane pri raziskavah voljnih heteroseksualnih odraslih oseb z uporabo varnostnih ukrepov in brez uporabe sile. To upoštevajoč, so se lotili seksualnosti brez sramu in pragmatično za raziskavo potenciala stimulirajoče prosto se pretakajočega čija znotraj telesa. Taoistične seksualne vadbe so kategorizirane v dve poglavji:

  • Seksualni či gung – tehnike, ki povečujejo občutljivos/senzitivnost in zavedanje tokov čija v vas in vašem partnerju.
  • Seksualna meditacija – metode, ki peljejo v globoka duhovna doživetja, pogosto imenovana nebeška, razsvetljenost, praznina in univerzalna ljubezen.

Čutenje čija je enostavno lažlje med in po seksu. Čutenje čija v enem primeru omogoča lažje čutenje v drugih  kontekstih, kot npr. v solo vadbi či gunga ali tai čija. Seksualno dejanje povzroči očitnost, utripajoče(vibrant) in dostopnost do vaše energije. Če imate težave čutiti kaj se dogaja znotraj vašega telesa ali čutiti vaš či – in mnogi imajo te težave – je najbolj primeren čas za čutenje česarkoli povezanega z vašo življensko energijo med seksom. To je zato, ker seks, ki sprosti prokreativno kapaciteto tudi sprosti ekstremno kreativnost in zavedanje. Ko notranjost vašega telesa preide v višjo frekvenco, se segreje in je vpolnem delovanju, se sposobnost zavedanja telesnega, energijskega, mentalnega in psihičnega nivoja (intrinsically) odpre. Torej je seks naravna metoda za povečanje vaše sposobnosti za čutenje tega kar je bilo prej otrplo in nezavedno. Ker postane  či tako dostopen za vas, je posledično lažje obvladati in uporabiti šestnajst komponent nei gunga v vaše druge vadbe. Seks lahko primerjamo z super či gungom, ki lahko vzbudi in napolni vaš

 

Mnogi, celo fizikalci, ki delajo 12 urne izmene, so sposobni biti seksualno aktivni celo noč, posebno če so mlajši.Čeprav je telo utrujeno, njihovi živci niso. Drugi, ki se niso fizično prav nič naprezali med svojim delom, pa sploh nimajo seksa, ker so preveč stresirani. Anksioznost in napetost ne dopuščata sproščenost in brez tega ni seksa. Ko so živci skurjeni in izčrpani, kar je običajen pojav v našem prenasičenem, prenatrpanem, prekofeniranem in tehnološko našponanem življenju, potem naš interes za seks in naša sposobnost ga imeti se zmanjšata. Ko je seksualnost zatrta od centralnega živčnega sistema, posebno tistih, ki so stimulirani med seksom, naredi ljudi nesposobne čutenja in nesposobne odzivanja.To drži posebno v primerih pretiranega vizualnega in mentalnega naprezanja pri katerem ni fizične aktivnosti.To je primer ljudi, ki delajo ves dan pred računalnikom; zgodi se jim živčna namesto fizična izčrpanost. Moški ga ne morejo »gor« spravit, ko so napeti in so njihovi živci skurjeni in kri ne priteka v seksualne organe. Isto je z žensko, ki se jim zgodi premajhna »navlaženost«. Ko so ljudje anksiozni in stresni, seksualni tokovi pač ne tečejo.
Seksualna či vadba pomaga sprostiti živce in povečati krvni pretok – brez tablet in obkladkov. Kaj to pomeni? Bolj ko ste sproščeni, lažje se či pretaka; izdatnejši či vodi k večji kapaciteti za kultiviranje seksualne vitalnosti in uživanja v seksu.  

 

Po Taoističnem prepričanju, ojačanje čija in posebno usmerjanje njegovega toka med seksom pomaga doseči vse čudovite ugodnosti katerikoli druge či vadbe. Ko se  vsi tisti tokovi pretakajo, se naučite usmerjati vaš či tako da ne gre samo za naključni super naboj. Čutenje čija med seksom omogoča da lažje odklopite možgane in se povežete s sabo. Ukrotitev vašega čija vam omogoča sproščanje blokad, vas naredi bolj zdrave in dovoli pozittivnim čustvom, kot sreči in sočustvovanju, da se razvijajo. Postanete bolj odprti čustvom in umskim energijam, tako da lahko učinkovito izravnavate potlačena, neuravnovešena in zagozdena čustva. Uporabite lahko razširjen občutek čija ne samo da ustavite intelektualno blebetanje, ampak da povečate umske sposobnosti in izrazite vašo kreativnost.
Vaje z partnerjem
Taoisti že več tisočletij ugotavljajo, da je eden od najlažjih načinov za direktno kontaktiranje zavesti drugega človeka med ljubljenjem. Potrebno je dramatično več časa, spretnosti, moči in pretanjenosti za direktno kontaktiranje zavesti drugega človeka iz distance, kot je to v primeru ljubljenja. Obstaja samoumevna povezanost med ljubljenjem.
Ko sproščaš svoje blokade postaneš manj zaverovan vase in bolj odprt in prisoten do drugega. Ko postaneš bolj povezan/a s sabo, postane vedno lažje globoko čutiti drugega.
In v tem slučaju, čudovitega  druženja, lahko čutiš či druge osebe prav tako kotdoživljaš svoj či. Ko či močno teče med partnerjema, postane zdravilna in izravnalna sila, posebno pomembna, ko partnerja živita skupaj in ko se soočata z napetostmi, kiso lastne človeški egzistenci. Možno je vzeti to vibrirajočo, močno energijo, ki se pretaka med vama, jo sprostiti in povečano intimnodt med vama še dosti bolj poglobiti.

 

                                                 Seksualni Qigong

Kot pri vseh či vadbah, so tehnike seksualnega či gunga namenjene povečanju občutljivosti in zavedanju za pretok v vas in vašem partnerju. Greste notri, se zaveste surovih občutkov, dovolite jim da ojačijo pretok čija in se znebite blokad. Pri procesu zbujanja telesa in zavedanja le-tega gre za čutenje, ne za razmišljanje. Začetne tehnike vam pomagajo se zavesti či pretoka v vašem telesu in potem v telesu vašega parnerja med spolnim odnosom. To samo po sebi poveča seksualni užitek med vami in vašim partnerjem v povezovanju in sožitju. Tehnike so lahko precej enostavne, tako kot vadba za prste, ki jo vadite sami, da s povečate občutljivost do sebe kot tudi do partnerja in hkrati da vaši prsti in roke dobijo sposobnost, da jih ne prime krč že po nekaj minutah predigre. Druge vaje vam in vašemu partnerju pomagajo se sprostiti med predigro, koitusom in po seksu. Še druge vaje omogočajo vam in vašemu partnerju, da izrabijo či za sprostitev živčnega sistema, za samozdravljenje in za omogočanje razcveta umske in čustvene intimnosti. Seksualni či gung, čeprav starodavna tradicija v Taoizmu, se redko poučuje na Zahodu. Veliko koristi seksualnega či gunga lahko realizirate s t em da se naučite druge vaje, ki vam pomagajo ojačati vaš či. Take vaje so tai či in či gong. Najmanj kar vam bodo omogočile je povečana seksualna vitalnost in uživanja.

 

 

 

Uvod v taoistično seksualno meditacijo:

http://taiji-europa.eu/qigong-chi-kung/spiritual-qigong/taoist-sexual-meditation/