Tao Joga

Taoistična Joga

Taoistična Joga– TJ, ki se jo redko poučuje na zahodu, je star kitajski mehak vendar močan notranji sistem joge.

Vsebuje poze/asane za raztegovanje podobne tistim v Hatha jogi za razvijanje notranje energije (tudi poznane kot chi, či ali qi) skupaj z sprostitvenimi principi taičija in qigonga (tudi poznan kot čigong).

TJ je proti stresna metoda za stimulacijo sproščenega pretoka či-ja brez naprezanja.

Joga kot meditacija  od znotraj navzven je bila tradicionalno namenjena pripravi za meditacijo. Beseda asana prevajana kot «poza« pomeni »sedež«. Torej, joga je bila namenja razvijanju/ustvarjanju sposobnosti vzdrževanju sedeža/poze preko daljšega časovnega obdobja za vadbo meditacije z namenom  zmanjšanje stresa in še bolj za duhovni razvoj in rast.

Primarni poudarek v TJ je stimulacija pretoka či-ja in sprostitev katerikoli blokade. Z kombinacijo nezahtevnih poz/asan in Taoističnega dihanja s celim telesom/trupom postopno odpiramo telesne energijske kanale in aktiviramo in ojačamo pretok či-ja. TJ ima mnogo nezahtevnih sedečih poz, ki jih držimo od dveh do petih minut. Ker poze ne zahtevajo skoraj nič mišičnega naprezanja, se lahko lažje osredotočimo na »notranjost« in se fokusiramo na občutenje kje je či blokiran da ga lahko potem nežno sprostimo. Hitro se zaveste kje je či pretočen in kje ni.

Taoistična joga je edinstvena vadba , ki vam omogoča pretočnost -kroženje ći-ja brez pretegovanja in prekomernega raztegovanja vaših mišic in kit.

Redki dojemajo da je preveliko pretegovanje škodljivo, posebno ko zraven ustvarjajo preveliko napetost v telesu. Stres ni nič drugega kot moderen izraz za napetost.

Situacija se poslabša tudi zaradi prodiranja tempa neusmiljenega vrveža modernega  življenja v moderno vadbo joge kar dodatno obremenjuje živčni sistem.

Kulturna pogojenost zahodnega načina življenja nas sili k nenehnemu naprezanju za več, več, več dokler se ne zlomimo. To ni samo stresno za vaše telo, um in dušo ampak zanemarja potrebo po počitku telesa.

Relaksacija (posebno relaksacija živčnega sistema in obtoka) je bistvena ne samo za zdravje in dolgoživost, ampak tudi za naravni potek/razvoj naše evolucije/duhovne poti za kar smo pravzaprav tukaj.

Fokus TJ je Dolgoživo Dihanje-DD, ki vam pomaga se sprostiti od znotraj navzven namesto raztegovanja od zunaj navznoter. To je ključna razlika, ki vodi k zdravju in dolgoživosti.

Dobro dihanje je ključno za vaše zdravje. Nobena druga vadba ni sposobna proizvesti tako dramatičnih življenskih sprememb glede na količino vloženega truda kot zavestna vadba  s  celim telesom na sproščen krožen  način brez zadrževanja diha.

Če želite joga program, ki vam bo pomagal prepojiti kri in tkivo z kisikom, pognati či, energetsko zdraviti in masirati telo, dvigniti vaš um in duha- z uporabo dihanja in nežnih vendar učinkovitih joga poz-potem je ta program za vas.

Več informacij na:

https://www.energyarts.com/taoist-yoga/