Qigong: “Zmaj in Tiger”

Zmaj in Tiger Medicinski Čigong/Qigong

Zmaj in Tiger (Z+T) je 1500 let star samozdravilmi medicinski čigong/qigong na osnovi akupunkture. Včasih ga imenujejo meridijanski čigung, ker pomaga osvoboditi energijske (či) blokade z uravnovešanjem pretoka ći-ja, ki teče skozi akupunkturne meridijane ali kanale v telesu. Poživljajoč in hkrati sproščajoč vam Z+T z vadbo pomaga sprostiti stres in odpraviti bolečino in bolezen.

Slaven po zdravilnosti

Vadba Z+T istočasno doseže tri glavne spremembe v telesu, ki so potrebne za zdravljenje:

  1. Telesu pomaga se znebiti zablokiranega či-ja, ki se prosto ne pretaka. Stagnirani/zablokirani či se nahaja tam, kjer so telesni, čustveni, mentalni in psihični bloki.
  2. Dviguje energijski nivo v telesu, tako da so naravne zdravilne sposobnosti stimulirane in močno povečane.
  3. Pomaga uravnovesiti telesni energijski pretok skozi akupunkturne meridiane in globlje energijske kanale.

Orožje proti raku

Na Kitajskem se Z+T včasih omenja kot rakavi čigung. Tam je 15 do 20 milijonov ljudi uporabilo Z+T kot pomoč pri boju z rakom ali za ublažitev telesnih in čustvenih posledic obsevanja in kemoterapije.

Vrhunska nizko obremenilna vadba

Z+T je prestal test časa kot nezahtevna nizko obremenilna vadba za ohranjanje zdravja osnovanega na duhovnosti. Od stotine čigung sistemov, je to najlažji popoln sistem za se naučit in hkrati je zelo učinkovit. Tudi ko se ga izvaja neperfektno in od ljudi, ki imajo omejeno energijo ali zmožnost gibanja, ali so bolni ali na vozičku, je ta vaja zelo koristna. Njegovi gibi so prijazno mehki in se lahko izvajajo v sedečem položaju.

Zgodovina
Sedem prijaznih mehkih gibov

Z+T je sestavljen od sedmih gibov, ki se jih ponovi 20X. Za izvedbo celega seta je potrebno 15 minut na dan. Gibi so mehki, krožni in tekoči kar vam poveča vsesplošno zmožnost elegantnega lahkotnega gibanja. Vadba vam omogoča razvijanje sposobnosti čutenja vseh delov telesa ter prebujanja in vadbo živčnega sistema. Gibi sprostijo in zmehčajo vse mišice ter poboljšajo krvni pretok .

Pomaga sklepom

Z+T prijazni gibi so posebno koristni za sklepe in povečujejo njihovo zmožnost gibanja, posebno v zgornjem delu telesa. Gibi izboljšajo telesno ravnovesje, koordinacijo in fleksibilnost ter iztegujejo noge, pas in zgornji trup.

 

Z+T je osnovan na Akupunkturi

Ta 1500 let star medicinski čigung vpliva na telo podobno kot akupunktura. Ker so njegove vaje sestavljene tako da vplivajo na či, ki se pretaka skozi akupunkturne meridiane v telesu je včasih imenovan meridianski čigung.

Kako sem se naučil Z+T

Ta sistem sem se naučil, ko sem se na Kitajskem usposabnljal od Zhang Jia Ha, doktorice Kitajske medicine. Zelo uspešna je bila v uporabi čigunga za medicinske namene in je bila tudi predsednica Vse Kitajske Čigung Zveze. Zhang je bila tako prepričana v Z+T, da je 15 letih poučevanja 60-tih in 70-tih prejšnega stoletja usposobila več kot 20 000 inštruktorjev na Kitajskem, ki so razširili Z+T na 20 milijonov Kitajcev. Njena želja je bila, da jaz poučujem in usposobim učitelje v tej čudoviti zdravilni veščini, kose venem na Zahod.

Kaj je vimenu
Eden od pomenov Z+T je da vam omogoča razvitje gibčnosti in fleksibilnosti letečega zmaja ter sproščene moči tigra. Kitajska medicina mu da bolj specifičen pomen: tigrova ogromna moč in odzivnost so značilnosti, ki izhajajo od jeter – torej tiger je metafora za zdrava in močna jetra. Zmajeva zmožnost letenja je značilnost, ki odgovarja pljučem – torej je zmaj metafora za zdrava močna pljuča.

B. Frantzis, prevedel D. Kuhar

 

Dragon and tiger

 

 

 

 

 

Več info na:

www.energyarts.com

 

  

 

 

Chris Chappel:

 

Paul Cavel:

 

Pedagoški video material:

https://energyarts.leadpages.co/dragon-and-tiger-qigong-video-web/

http://www.energyarts.com/dragon-tiger-medical-qigong,

http://www.energyarts.com/store/products/category/collections

 

 

 

 

Steven Cardoza

 

Don Myers

 

Craig Barnes