16 delni sistem nei gunga

Notranje borilne veščine (nèijiā, kitajsko: 內 家; dobesedno: “notranja šola”) združujejo tiste kitajske sloge, ki prakticirajo nèijìng (dobesedno: “notranja moč “) s poudarkom na duhovnih, mentalnih ali energijskih (či) vidikih. Nèijìng se razvija z uporabo “neigonga” (內功), ali “notranjimi vajami,” v nasprotju z “wàigōngom” (外功), “zunanjimi vajami.” Bruce Frantzis je notranje principe katalogiziral v 16. delnem neigung sistemu.  V kategorijo notranjih borilnih veščin spadajo predvsem tri: bagua čang, taiči čuan in hsing i čuan.

B. K. Frantzis: 16 delni sistem nei gunga za razvijanje notranje moči

Primarne taoistične notranje borilne veščine: ba gua čang, tai či čuan in hsi-I čuan so se razvile iz nei gung tradicije taoistične meditacije. Šola EnergyArts in Dzčv Zmaj poučujeta te energetske vaje v posebnem šest-delnem nei gung/čigung programu. Te vaje so se skozi tisočletja nespremenjene prenašale iz roda v rod. Prestale so test časa in še danes nadaljujejo z zelo učinkovitim delovanjem na tiste, ki jih vadijo. Taoistični nei gung sistem je izvor iz katerega so vsi ostali či gung sistemi na Kitajskem dobili nekaj ali pa večino svoje informacije in uspešnost delovanja (drugi či gung sistemi na Kitajskem so Budistični, Borilni, Medicinski ter Konfucijski). Prav tako je izvor či terapije in telesnih terapij ter taoistične meditacije. Zaporedje učenja 16 komponent ni napisan v kamnu. Kje začnete je odvisno od vašega cilja-n.pr.: povečanje telesne kondicije, osebno zdravje, učenje borilnih veščin, naučiti se sposobnosti zdravljenja drugih ali pa napredovanje v meditaciji. 16 osnovnih komponent taoističnega nei gunga vsebujejo:

1. Dihalne vaje od enostavnih do bolj kompleksnih.

2. Čutenje, gibanje ter preobrazba notranjih energij vzdolž padajočih, dvigajočih in povezovalnih energetskih kanalov v telesu.

3. Natančna telesna sorazmerja za preprečitev blokad in razpršitev či pretoka – vadba teh načel prinaša izredno učinkovita biomehanična sorazmerja.

4. Raztopitev blokad telesnega, emocionalnega ter duhovnega aspekta organizma.

5. Sposobnost zavestnega uravnavanja pretakanje skozi glavne in sekundarne meridianske kanale v telesu, vključno z energijskimi loputami.

6. Pregibanje in raztegovanje telesa od znotraj navzven in od zunaj navznoter vzdolž smeri jin in jang akupunkturnih meridianskih linij.

7. Odpiranje in zapiranje vseh delov telesa (sklepov, mišic, mehkega tkiva, notranjih organov, žlez, krvnih žil, možganskega hrbteničnega sistema in možganov) kakor tudi vseh delov subtilne energijske anatomije.

8. Manipulacija energije aure zunaj telesa.

9. Ustvarjanje energijskih krogov ter spiral znotraj telesa, kontrola spiralnih energijskih tokov v telesu ter zavestno usmerjanje čija v katerikoli del telesa, posebno v žleze, možgane ter notranje organe.

10. Zavestna absorbcija ter projekcija energije navzven iz kateregakoli dela telesa.

11. Kontrola vseh energij hrbtenice.

12. Vzpostavitev nadzora nad levim in desnim energijskim kanalom v telesu.

13. Vzpostavitev nadzora nad centralnim energijskim kanalom v telesu.

14. Naučiti se razviti sposobnosti in vse uporabe spodnjega tantiena (hara ali eliksir/cinbrasto polje).

15. Naučiti se razviti sposobnosti in vse uporabe zgornjega ter srednjega tantiena.

16. Povezovanje vsakega dela telesa v enotno energijo.