Pet elementov

 

PET ELEMENTOV

Kaj počnete v vsakem od letnih časov vpliva na vaše dolgoročno zdravstveno stanje, ker ima vsak notranji organ in letni čas svoje specifične potrebe in direktno vpliva na naslednji organ in letni čas. Na primer, zima vpliva na ledvice. Takrat je važno, da ledvice, izvor vašega ći-ja in vaše splošne telesne vitalnosti, počivajo. Vaše telo je kot obdelovano polje. Po žetvi, polje rabi počitek, da ne bo zaradi prevelike aktivnosti naslednje leto pridelek zmanjšan. Brez potrebnega počitka in regeneracije je njegova sposobnost spomladi priskrbeti potrebne hranilne snovi semenom in kalčkom zmanjšana. Podobno, če ledvice (vodni element) nimajo potrebne oskrbe, je sposobnost aktivacije polnega potenciala či-ja naslednjega- pomladnega organa- jeter (element lesa), za naslednji letni cikel zmanjšana.
Iz tega sledi, če ojačimo organ prejšnje sezone (recimo ledvice), ne samo da se boste bolje počutili med sledečim letnim časom, ampak bo ustrezni organ (jetra) imel pogoje za dosego polnega potenciala v prihajajočem letu.

Če je vitalnost prsti nezadostna, potem semena med novo pomladjo lahko izkusijo pomanjkanje podpore za sproščanje svojega polnega potenciala. Enako, če semena ne dobijo zadosti vode, svetlobe ali česarkoli med pomladjo, verjetno nove rastline ne bodo dosegle polne velikosti med poletjem. Na enak način, ali je za jetra dobro preskrbljeno ali ne med pomladjo, bo odločalo o tem ali bo ali ne bo srce delovalo dobro med poletjem.

ZEMLJA

Vranica in želodec sta povezana z elementom zemlje ter z sezono/letnim časom indijanskega poletja.

Telesni vplivi

Zdrava vranica vam omogoča, da črpate, gradite energijo in si ustvarite vibrirajočo vitalnost od vsakodnevnih aktivnosti, ki nas hranijo, kot so obedovanje, pitje, dihanje in vadba.Vranica tudi dominira oziroma kontrolira funkcije mišic. Drži in zadržuje notranje organe v njihovih položajih in medsebojnih prostorskih porazdelitvah oziroma mdsebojnih legah. Vranica poskrbi za silo, ki drži kri v krvotoku.
Nezdrava vranica lahko povzroči, da notranji organi padejo iz svojih položajev kar povzroči povešeni uterus ali črevesje. Z oslabitvijo vezavne moči med krvjo in krvotokom se lahko pojavijo odebeljene žile na nogah, podkožne modrice, uterusne krvavitve ter rdeče pike pod kožo. Oslabljen či slinavke lahko povzroči kandido – kopičenje kvasa- Kandida lahko zniža energijo, zameglji presojo in debelost, depresijo, zaprtje, drisko, pline in napihnjenost. Čeprav se lahko seksualno prenese na moške je okužba z kvasom bolj pogosta pri ženskah.
Oslabljena ali poškodovana vranica lahko povzroči motnje osredotočenosti, nepovezanosti, telesno devitaliziranost in duhovno odsotnost. Vaš um je težak in letargičen, kot da bi imeli vato v ušesih.

Čustveni vplivi

Vranica je povezana z čustvom stabilnosti in prizemeljenostjo, intelektualno osredotočenostjo in koncentracijo. Omogoča vam tudi da absorbirate in asimilirate informacijo iz okolja, tako iz naravnega opazovanja, intuicije ali priučenega obnašanja.
Negativni aspekti vsebujejo neodločnost, skrb, vzburjenost, melanholijo in obsesivno obnašanje.

Sezonski vplivi

Posledica oslabljenega elementa zemlje za sledečo jesensko obdobje, je da vam primanjkuje potrebne notranje stabilnosti, da energijsko lansirate kompletni letni ciklus. Ta ciklus se začne z pljuči. Ustrezna fraza pravi, da vranica ustvari sluz, ki jo pljuča zadržujejo. Ko prideta hladnejša jesen in zima postanete nagnjeni k problemom sluzi in oslabljenih pljuč. Ti obsegajo cedenje z nosa, zamišljenost, prehladi, pljučnica, bronhitis, gripa in preveliko slinjenje.

VODA

Ledvice in mehur sta povezana z vodnim elementom in zimo.

Telesni vplivi

Zdrave ledvice poženejo proizvodnjo in cirkulacijo energije, ki poganja vse vaše druge notranje organe. Brez tega zagona ne bi vaši drugi notranji organi nikoli dosegli polno zmogljivost. Ledvice so odgovorne za splošno vitalnost, seksualnost, otroško razvitost in moč kosti. Ledvice tudi ohranjajo in hranijo originalni genetični či ter konstitualno moč, katero so vam podarili vaši starši. Odgovorne so skupaj z jetri za pravilen krvni pritisk, za spermo in zdravje. Ledvice pomagajo lasem obdržati lesk in močno naravno barvo ne da bi predčasno osiveli.
Bolne ledvice srkajo splošno vitalnost, povzročajo debelost i občutno oslabijo telesno energetsko nasledstvo. Ledvice oslabijo z pretiranim delom, preveč žuriranjem, odvisnosti od drog ali prekomernim seksom, ki ni sorazmeren konstituciji. Te zadeve lahko pregorijo vaše ledvice kot Rimsko svečo ali pa povzročijo sindrom kronične utrujenosti.
Plodnost se zmanjšuje na Zahodu. Lahko se tudi opazi, da mnogi mlajši od od 35 let kažejo zmanjšano vitalnost in večjo funkcijsko starost. Ti simptoni so lahko rezultat slabosti ledvic. Ledvično neravnovesje tudi povzroči infekcijo ledvic, ledvične kamne, vnetja uroloških poti, nevzdržnost, seksualne probleme (impotenco in frigidnost) in zadrževanje vode.

Čustveni vplivi

Ledvice so povezane s takimi pozitivnimi čustvi kot wso biti voljan in sposoben potrpežljivo se polno spoprijet z življenjem z korajžo brez dolgočasenja. Močne ledvice tudi proizvajajo »voljo, ki se je ne da hoteti« – ali breznaporno voljo, ki je naravna posledica močne življenske sile.
Ledvice so tudi povezane z negativnimi čustvi straha. Šibke ledvice pogosto pogojujejo lahke in srednje napade depresije, kjer se počutite žalostni in letargični, namesto katakonični. Podpiranje ledvic lahko pomaga pri hudi ali klinični depresiji, vendar jo ne morejo popolnoma ozdraviti. Šibke ledvice lahko tudi ustvarijo agresivnost, ki je bolj refleksivna kot namerna in nezdravo prekomerno siljenje.

Sezonski vplivi

Posledica nezadostnega počitka med zimo (na primer preko prekomernega dela ali nezadostnega spanja) je zmanjšana kapaciteta jeter v sledečem letnem času. To ogrozi vašo sposobnost začeti in dokončati vse aspekte vašega življenja – delo, družine in igre – tekom naslednjega leta. Ste deenergizirani in vam ne rata zalaufat zadeve kot je treba, ko so vaša jetra lenobna namesto v polnem pogonu.

LES

Jetra in žolčnik so povezani z lesnim elementom in pomladjo.

Telesni vplivi

Zdrava jetra omogočajo zdrav pretok čija in tekočin skozi telo, kar ustvari telesno moč in stamino. Jetra so odgovorna za moč in fleksibilnost vaših mišic, kit in mišičnih ovojnic.Glede na funkcionalno moč so  kite tako pomembne, če ne še več kot so mišice. Kite in ne mišice, kot se ponavadi misli, držijo in vzdržujejo vaše telo, da se ne sesede zaradi gravitacije. Či ponavadi stagnira v jetrih, kar povzroča zastajanja či-ja drugod vzdolž pretoka po petih elementih. Jetra so tudi povezana z problemi kot so neenakomerne menstruacije, prekomerna krvavitev, PMS in mehkost prsi. Kose či jeter ne pretaka nemotoma, se to pogosto odraža v zatrti jezi, ki vodi v depresijo, stisnjeno, implodirano telo in visok krvni pritisk.

Čustveni vpliv

Jetra so povezana z pozitivnimi čustvi vstrajnosti in samozavesti. Jetra so izvor vaše  zmožnosti prebrodenja ovir in uspešnega soočenja z vedno prisotnimi fluktuacijami. Po mnenju Kitajske medicine so jetra načrtovalec. Tako, da če vaš načrt splava po vodi lahko preidete na načrt B. Vaša naravna sposobnost prilagoditve se zmanjša če vaš či jeter stagnira. V jetrih se nahaja kar na Kitajskem pravijo hun, psihičen ali intuiteven del našega duha ali duše. Ojača nas v spoznanju našega višjega smisla v življenju – našega življenskega načrta.
Jetra so povezana z negativnim čustvom pretirane jeze in razdražljivosti. Zatrta jeza je pogosto povezana z depresijo, tako kot  to velja za či jeter in ledvic. V manj hudem slučaju so zmanjšana jetra odgovorna za depresijo med PMS-jem, ki preneha ko preneha menstruacija. Ekstremno deficitarna jetra so direktno povezana z hudo klinično depresijo.

Sezonski vplivi

Posledica zanemarjanja jeter spomladi je spravljanje v nevarnost ognjeni element srca in krvne cirkulacije poleti. To je zato, ker či (katera nemoten pretok je obvladovan z jetri) premika kri. To je posebno pomembno za moške, ki so bolj kot ženske nagnjeni k srčnim in cirkulatornim težavam in testoteronsko pogojeni jezi. Ta ožge namesto da bi hranil rastline med glavno – rastno sezono.

OGENJ

Srce in tanko črevo so povezani z ognjenim elementom

Telesni vplivi

Srce pumpa vašo kri in vzdržuje dobro cirkulacijo. Odgovorno je za  sijaj, barvo in zdravje vašega obraznega videza. Šibko srce lahko vodi k takim problemom kot so utripanje angina in poln razvit srčni napad. Iz Zahodnega, ne pa tudi iz Kitajskega zornega kota, lahko močno srce popravi previsok ali prenizek krvni pritisk.

Čustveni vplivi

Srce je povezano z pozitivnimi čustvi ljubezni, radosti in sreče. Srce je telesni center zavesti. Odgovorno je za jasnost vašega mentalnega delovanja. Generira duh, ki se ga omenja v Tradicionalni Kitajski medicini (kar ni isto kot se to razume v religiozni duhovnosti) kar se lahko opazi v sijaju v pogledu, kar kaže na inteligenco in zavedanje.

Po Kitajski medicini srce tudi vzdržuje duha, ki omogoča umu, da je ustaljeno in mirno.

Srce je tudi povezano z negativnimi čustvi žalosti, histerije in morbidnosti. Odgovorno je za mentalno nestabilnost pri ljudeh, ki so posledično obsojeni na neprestani pogovor s sabo, situacija, ki jo Kitajci poetično imenujejo »sluz zamuti srce«. Ko je duh ali zavedanje, ki prebiva v srcu moteno, doživljate anksioznost, napade panike, nespečnost ter nezmožnost jasnega presojanja.

Sezonski vplivi

Če ne podpremo srca med poletjem lahko tako povzročimo probleme vranici.

KOVINA

Pljuča in debelo črevo so povezana z elementom kovina in žetve/pobiranje pridelka jeseni.

Telesni vplivi

Pljuča srkajo či iz zraka. Odgovorne so za dihanje in pridobivanje kisika, ki je absolutno vitalnega pomena za vse metabolične funkcije. Pljuča generirajo zaščitni sloj energije (imenovan vei či v Kitajščini) med kožo in mišicami, ki služi obrambi proti infekcijam. Pljuča dominirajo nad vsemi kožnimi funkcijami, naredijo kožo lepo in gladko. Če so pljuča oslabljena, koža nima leska in kaže znake staranja.

Čustveni vplivi

Pluča so povezana z pozitivnimi čustvi entuziazmom in voljo za spoprijeti se z življenjem. Ustrezno so povezana z negativnim čustvom žalosti – prevelikim zadrževanjem na preteklosti in nezmožnosti pustiti iti žalosti svojo pot.

Sezonski vplivi

Jesen je letni čas, ko vaše telo žanje ugodnosti ali neugodnosti glede na to kako je bilo tretirano preteklo leto. Močna pljuča vas naredijo bolj odporne proti prehladu, ki ga prinaša hladnejše vreme. Posledica ne jačitve pljuč jeseni je kompromitirana funkcija ledvic med zimo. To povzroči splošne ledvične probleme kot sopomanjkanje vitalnosti, nesposobnost ustreznega počivanja in spanja in seksualne oslabelosti in difunkcije. Kitajska medicina pravi: »pljuča spustijo či in ledvica jih pograbijo«. Če je naveza pljuča-ledvica oslabela ste lahko nagnjeni k astmi kot tudi nevrološkim problemom.