Bagua

Tri notranje borilne veščine stare Kitajske so Tai Či, Ba Gua in Hsing–I. Ba Gua ni samo notranja borilna veščina, ampak je uporabna tudi kot zdravilna veščina in meditacija v gibanju. Ba gua se včasih piše kot Pa Kua.

 

Ba Gua kot zdravilna veščina

Celo starejša kot Tai Či, se je veščina hoje v krogu pojavila pred več kot 4000 leti v taoističnih samostanih kot zdravilna in meditativana vadba. Hoja v krogu je predhodnica Ba Gue kot borilne veščine.

 

Narava sprememb

Osnova gibov je I Čing, 5000 let stara knjiga, ki jo imajo za klasično Taoistično knjigo o naravi sprememb in kako se pojavijo.
Tehnika hoje v krogu pri izvajajnju Ba Gue pomaga umu in telesu sprejeti spremembo, kar je koristna veščina glede na to kako hitrost sprememb v naši družbi, povzroča toliko stresa in napetosti.

 

Koristnost hoje v krogu

Podobno, kot menihi iz davnine, ki so razvili Ba Guo, tako danes ljudje vadijo hojo v krogu, da bi dosegli tri med seboj prepletene cilje:

  • olajšati zmožnost uma za doseganje mirnosti, spokojnosti in jasnosti.
  • ustvarjanje močnega, zdravega  telesa z sproščenimi živci in veliko vzdržljivostjo, ki ga potrebujemo za normalen delovni dan ali/in za dolgotrajno meditacijo.
  • razvijanje ravnovesja in še bolj važno zmožnost vzdrževanja le tega v notranjosti, medtem ko se vaš notranji svet ali dogodki v zunanjem svetu spreminjajo, pogostoma prehitro, da bi jim sledili.

 

Dobro za vse starosti

Hojo v krogu v Ba Gui se lahko naučijo ne glede na njihovo starost.
Čeprav jo je najbolje izvajati na prostem, bo tehnika hoje v krogu pri Ba Gui zadovoljila telesno potrebo po gibanju, čeprav se izvaja v zaprtem prostoru v malem stanovanju. Hodite lahko nekaj minut ali pa več kot eno uro, če tako želite.
Ba Guo so razvili kot borilno veščino v spopadu do osmih nasprotnikov. Mnoge legende pripovedujejo o njeni učinkovitosti kot borilni veščini. Ena od teh pripoveduje kako je en sam telesni stražar varoval princeso Tzu Hsi, ko je bežala iz Pekinga po propadu Kitajskega Boksarkega Upora leta 1908.
Praktično nobena druga borilna veščina ali stil, zunanji ali notranji, ni uspelo tako uspešno združiti in povezati v en paket celega panteona borilnih veščin, kot je to uspelo Ba Gui.

Glej:

Mojster Bruce Frantzis demonstrira baguo. Več info na: www.energyarts.com

 

 

 

Senior inštruktorPaul Cavel:

Bistvene zadeve spremembe (ene) dlani:

 

Demonstracija sprememb dlani:

 

“Concertina”:

 

Taoistični “nesmrtnik”:

 

Druga sprememba dlani:

 

Gora-sprememba dlani:

 

Chris Chappel:

 

 

Inštruktor vadi položaje rok v bagui.

 

Bernard Langan:

 

Dan Kleiman o rolanju žoge:

 

SPONZORJI